ta spor tis thrakis-Wordpress

‘Εκθεση-σοκ για δήθεν καταπίεση των «Τούρκων της Δυτικής Θράκης»


72ee881297ec4babf83510e24a43ba82_LEκθεση με τίτλο «Οι εθνοτικά Τούρκοι στην Ελλάδα, μια μουσουλμανική μειονότητα» παρουσίασε ο διευθυντής της ΜΚΟ HRWF (Human Rights Without Frontiers – “Ανθρώπινα Δικαιώματα Δίχως Σύνορα”) Βίλι Φότρ.

 Στην έκθεση, γίνεται λόγος για τα προβλήματα που δήθεν αντιμετωπίζει η μειονότητα στα επίπεδα της εκπαίδευσης, της ίδρυσης συλλόγων, της θρησκείας και της ελευθερίας των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, σε δημοσίευμα του τουρκοπεριοδικού της Κομοτηνής «Ρόντοπ Ρουζγκαρί» στις 6/12/2012 (μετάφραση tourkikanea.gr), αναφέρονται τα εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση τη δεκαετία του 1990 ακολούθησε πολιτική αφομοίωσης.  Ο Φοτρ ανέφερε πως η Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης αφέθηκε κληρονομιά στην Ελλάδα από την Οθωμανική αυτοκρατορία με την συνθήκη της Λοζάνης και ότι την δεκαετία του 1990 οι ελληνικές κυβερνήσεις στην βάση της θέσης πως δεν υπάρχει εντός των ελληνικών συνόρων εθνοτικά τουρκική κοινότητα, άσκησε μια πολιτική αφομοίωσης και για αυτό τον λόγο απαγόρευσε την επίσημη χρήση του όρου ¨τουρκική μειονότητα¨ .  Η νηπιακή εκπαίδευση να προστεθεί στο σύστημα μειονοτικής εκπαίδευσης.  O Φοτρ στην αναφορά του στην οποία παραθέτει τα στοιχεία που αποκόμισε από την επίσκεψη του στην περιοχή τον Οκτώβριο του 2012, ανέφερε πως με βάση την συνθήκη της Λοζάννης η μειονότητα έχει το δικαίωμα να ιδρύει δικά της σχολεία, αλλά ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις με διάφορες πολιτικές το κατέστησαν ιδιαίτερα προβληματικό. Ο Φοτρ ανέφερε πως η διδακτέα ύλη, τα σχολικά βιβλία και ακόμη και οι δάσκαλοι έχουν περιορισμένη πρόσβαση στις εκπαιδευτικές πηγές της τουρκικής γλώσσας. Ο Φοτρ αναφερόμενος στο θέμα των δίγλωσσων νηπιαγωγείων, είπε πως συναντήθηκε με τον διευθυντή του δημοτικού σχολείου του Εχίνου Χασάν Κουράκ, ο οποίος απομακρύνθηκε από την θέση του επειδή δέχτηκε στο σχολείο 20 παιδιά που δεν είχε γίνει η εγγραφή τους επειδή δεν είχαν πάει στο κρατικό νηπιαγωγείο, και συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση πως για να λυθεί οριστικά το θέμα πρέπει η προσχολική εκπαίδευση να ενταχθεί στο σχολικό σύστημα μειονοτικής εκπαίδευσης.

Στην αναφορά ο Φοτρ εξετάζοντας το θέμα της ελευθερίας συνεταιρίζεσθαι, εκθέτει τις παρατηρήσεις του σχετικά με τις προσφυγές στο ΕΔΑΔ των συλλόγων που έκλεισαν ή δεν τους επετράπη να λειτουργήσουν λόγω του όρου ¨τουρκικός¨ στην επωνυμία τους, όπως και για την σημερινή διαδικασία. Στις συναντήσεις του με τους εκπροσώπους των συλλόγων ο Φότρ ζήτησε από τις ελληνικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και να άρουν κάθε εμπόδιο για την χρήση του όρου ¨τουρκικός¨ το μέλλον.

“ Όπως και οι υπόλοιπες αναγνωρισμένες θρησκείες, πρέπει και οι μουσουλμάνοι να μπορούν να εκλέγουν τους θρησκευτικούς τους ηγέτες”.

Ο Φοτρ σχετικά με το θέμα της θρησκευτικής ελευθερίας και των μουφτήδων, ανέφερε πως παρά το ότι οι αναγνωρισμένες θρησκείες στην Ελλάδα επιτρέπεται να εκλέγουν τον θρησκευτικό τους ηγέτη, η μουσουλμανική μειονότητα στερήθηκε αυτού του δικαιώματος. Ο Φοτρ στην αναφορά γράφει πως η ελληνική κυβέρνηση με νόμο του 1991 άρχισε να διορίζει μουφτήδες, χωρίς να υπολογίζει την αναγνωρισμένη με την συνθήκη της Λοζάνης αυτονομία. Ο Φότρ που συναντήθηκε με τους εκλεγμένους μουφτήδες και εξέτασε τις δικαστικές υποθέσεις των μουφτήδων Ιμπραήμ Σερήφ και Μεχμέτ Αγκά, συμβούλεψε την ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει και στην μουσουλμανική μειονότητα το ίδιο δικαίωμα που ισχύει και για τις άλλες επίσημες θρησκείες.

Να καταργηθούν οι περιορισμοί στην ελευθερία των ΜΜΕ

Ο Φοτρ σχετικά με το θέμα της ελευθερίας των ΜΜΕ, εξέτασε τις βαριές ποινές αποζημίωσης που επιβλήθηκαν στις εφημερίδες Γκιουντέμ και Μιλλέτ και ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να τιμωρούνται μόνο οι περιπτώσεις σοβαρής προσβολής. Ο Φοτρ ερευνώντας τις ποινές που επιβλήθηκαν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Kral FM και Tele Radio FM, ζήτησε να υπάρξει σεβασμός στην ελευθερία έκφρασης των τουρκικών ΜΜΕ και από την ελληνική κυβέρνηση να διαφυλάξει την διαφορετικότητα των απόψεων…

πηγη ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ-ΣΤΟΠ

Advertisements

Δεκέμβριος 19, 2012 - Posted by | ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: