ta spor tis thrakis-Wordpress

Μην πιστεύετε τους πολιτικάντηδες… Απλώς δεν λένε την αλήθεια


syneidisiΛένε ορισμένοι ότι χωρίς νέο  γενναίο κούρεμα του επίσημου χρέους, αυτού που κατέχουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να σταθεί στα πόδια της. Κανείς ωστόσο δεν επισημαίνει ότι αν γίνει μόνο αυτό πάλι προκοπή δεν θα έχουμε. Όπως επίσης πολλοί αιθεροβάμονες ελπίζουν στα ενεργειακά κοιτάσματα και αφελώς πιστεύουν πως αν ορίσουμε την ΑΟΖ  λύσαμε όλα τα προβλήματά μας. Και άλλοι πάλι ευαγγελίζονται λύσεις μαγικές, πιστεύοντας πως αν γκρεμίσουν τα μνημόνια θα σωθεί δια μιας ο τόπος.

Δυστυχώς τίποτε απ’ όλα αυτά δεν αρκεί για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Πιθανώς υποβοηθητικά να χρειάζονται όλα τα παραπάνω, αλλά χωρίς αναγέννηση της παραγωγής, χωρίς ανασύνταξη του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, χωρίς νέα δημιουργία σε όλους τους τομείς, δεν πρόκειται να αρθεί το ελληνικό αδιέξοδο.
Και επειδή πολλοί ρωτούν τι λέτε εσείς, οφείλουμε να σημειώσουμε  ότι η Ελλάδα πρώτα απ’ όλα πρέπει να νοικοκυρέψει το κράτος της.
Πράγμα που σημαίνει ότι είναι εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά, να λειτουργεί δηλαδή χωρίς υψηλά ελλείμματα,  να ζει και να λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς έξωθεν βοήθειες. Όποιος πιστεύει ότι μπορούμε να επανέλθουμε στα παλιά, χωρίς κόπους και θυσίες, πλανάται πλάνην οικτράν.
Αλλά και το νοικοκύρεμα από μόνο του δεν αρκεί. Ταυτόχρονα η χώρα μας πρέπει να εφεύρει νέο μοντέλο οικονομίας. Το προηγούμενο, των υπηρεσιών και των ατελείωτων δανεικών,  έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα.
Και αυτό δεν είναι ζήτημα μόνο του κράτους. Η Πολιτεία και η Πολιτική οφείλουν να περιγράψουν το πλαίσιο, τις αρχές , τους κανόνες, να αναλάβουν την υποχρέωση τήρησης και εφαρμογής αυτών και βεβαίως να άρουν τα εμπόδια και να διευκολύνουν όσους επιθυμούν να εισέλθουν στην παραγωγική διαδικασία.
Από εκεί και πέρα το λόγο έχουν οι πολίτες. Ως ιδιώτες ή ως συνεταιριζόμενοι, σε μικρές ή μεγαλύτερες συλλογικότητες, οι Έλληνες πολίτες πρέπει να επανέλθουν μαζικά στην παραγωγή νέων αγαθών και νέων υπηρεσιών.
Ήδη πολλοί  αναζητούν δυνατότητες, ανανεώνουν  τις γνώσεις τους, προσπαθούν να ξαναμπούν στο γήπεδο της παραγωγής και της δημιουργίας.
Αυτή τη στιγμή συγκροτούνται νέες εστίες παραγωγής στον πρωτογενή  και στον  δευτερογενή τομέα. Ταυτόχρονα αντίστοιχες κινήσεις παρατηρούνται στον τριτογενή τομέα. Συνδυαστικά μπορούν να προκύψουν εξαιρετικά σχήματα.
Η νέα γεωργική παραγωγή, συνδυαζόμενη με στροφή στις πολυετείς καλλιέργειες, μπορεί να προσφέρει τη βάση για ένα μοντέρνο δευτερογενή τομέα που θα δίνει στις αγορές του κόσμου εξαιρετικά τυποποιημένα τρόφιμα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα οι νέες τεχνολογίες, όπως και ο τουριστικός τομέας.
Ορισμένοι ειρωνεύονται  τις προσπάθειες αυτές και μιλούν υποτιμητικά. Όμως ένα κίνημα εθνικής οικονομικής αναγέννησης με βάση τον πρωτογενή τομέα μπορεί να υπάρξει και τώρα. Όσοι περιφρονούν τον πρωτογενή τομέα αγνοούν προφανώς τις δυνατότητές του, δεν ξέρουν ότι μετά από μεγάλες κρίσεις έχει ιστορικά παίξει κεντρικό ρόλο και βεβαίως δεν γνωρίζουν ότι στην παρούσα συγκυρία η Ευρωπαϊκή Ένωση θέτει ως προτεραιότητα την αυτάρκειά της σε τρόφιμα. Ακόμη δεν μπορούν να φαντασθούν πόσο οι νέες τεχνολογίες μπορούν να κουμπώσουν με ένα αναπτυσσόμενο ποιοτικό γεωργικό τομέα.
Αλλά και στον τομέα της γνώσης και των νέων τεχνολογιών υπάρχει ενδογενές ανεκμετάλλευτο πολύτιμο κεφάλαιο.
Οι νέοι απόφοιτοι ανώτατων σχολών, παρά τα αντιθέτως διαδιδόμενα, έχουν υψηλή κατάρτιση, είναι ξενόγλωσσοι, μπορούν να κινηθούν με άνεση στον κόσμο και ήδη οι πιο ριψοκίνδυνοι απ’ αυτούς έχουν δημιουργήσει προηγμένες επιχειρηματικές μονάδες, οι οποίες βρίσκουν πεδίο δόξης λαμπρό στις διεθνείς αγορές.
Χιλιάδες είναι οι νέοι απόφοιτοι με δυνατότητες και προσόντα, πολλοί από τους οποίους φεύγουν στα ξένα, επειδή απλούστατα εδώ δεν υπάρχει ακόμη διαδεδομένη κουλτούρα  εταιρική και κουλτούρα  παραγωγής.
Αποτέλεσμα προφανώς αγκυλώσεων, πολιτικών και άλλων, που δεσμεύουν κι ακινητοποιούν.
Η έννοια επιχείρηση αντιμετωπίζεται με εχθρικό τρόπο από τους περισσότερους.
Στην αριστερά, σε ορισμένα τμήματά της ιδιαιτέρως, αντιμετωπίζεται σχεδόν ως μίασμα.
Όμως ακόμη κι έτσι υπάρχουν λύσεις και επιλογές. Σχήματα αυτόνομα, συνεταιριστικά ή απλώς εταιρικά θα μπορούσαν να προσφέρουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία προόδου στη χώρα.
Και είναι καιρός κόμματα και δυνάμεις να ευνοήσουν όσο τίποτε άλλο παραγωγικές και εταιρικές  πρωτοβουλίες των πολιτών.
Από τέτοιες πρωτοβουλίες θα ξεπηδήσει η νέα οικονομία που έχει ανάγκη η χώρα.
Η μόνη που μπορεί να εγγυηθεί πραγματικά  την ανάπτυξη, τις θέσεις εργασίας  και την κοινωνική συνοχή. Όλα τα άλλα είναι για τα μπαλκόνια, για ευκολόπιστους που είναι έτοιμοι να πιστέψουν τους καταφερτζήδες.
Μην πιστεύετε λοιπόν  τους πολιτικάντηδες.
Απλώς δεν λένε την αλήθεια.
Χωρίς προσπάθειες, πρωτοβουλίες και πολύ  δουλειά δεν θα συναντήσουμε το μέλλον…

 http://www.tovima.gr/opinions/article/?aid=488041
Advertisements

Δεκέμβριος 11, 2012 - Posted by | ΑΠΟΨΕΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: