ta spor tis thrakis-Wordpress

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ NEURUPPIN ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ I WILL SURVIVE – GRUNDTVIG ΔΗΜΟΥ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ


ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:NEURUPPIN  26-30/11/2012

 

untitled
Η τέταρτη εκπαιδευτική επίσκεψη του προγράμματος Grundtvig ‘’I will survive’’ πραγματοποιήθηκε στην περιοχή Neuruppin της Γερμανίας από τις 26 εως 30 Νοεμβρίου 2012.

 

Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι των συνεργαζόμενων περιοχών καθώς και  οι υπεύθυνοι των  έργων από τους 6 συνεργαζόμενους φορείς. Agentur für Interkulturelles Lernen- Γερμανία,  Union Peuple et Culture- Γαλλία, Europe Unie- Γαλλία, IMKA Livani- Λετονία, KAMIENNA Gora Municipality- Πολωνία, Δήμος Σαμοθράκης Ελλάδα.

 

Ο Δήμος Σαμοθράκης  συμμετείχε με 5 άτομα, την συντονίστρια του έργου Μαρία Παπαθανασίου, υπάλληλο του Δήμου, τον αντιδήμαρχο Νίκο Γαλατούμο  από πλευράς Δήμου και 3 δημότες τις: Γκουλιαμτζή Βαρβάρα, Μπουρδάνου Σοφία και Κουφίδου Δήμητρα, οι οποίες επιλέχτηκαν με διαδικασία κλήρωσης. Από τις υπόλοιπες χώρες συμμετείχαν 13 Γάλλοι, 7 Πολωνοί, 5 Λετονοί.

 

Κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής επίσκεψης οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν φάρμες εκτροφής αλόγων και αγελάδων, επιχειρήσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων (άρτου- λαχανικών), καλλιτέχνες (γκαλερί, εργαστήριο κοσμημάτων), σχολεία, και γενικά εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και να αποκομίσουν μια ιδέα για τη ζωή και την επαγγελματική δραστηριότητα στην ύπαιθρο της Γερμανίας, βόρεια του Βερολίνου.

untitled(4)

Γενικές εντυπώσεις

 

Η γενική εντύπωση που αποκτήθηκε μπορεί να συνοψιστεί στα εξής:

  • Επισκεφτήκαμε μια περιοχή της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όπου όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα αναπτύχθηκε μετά το 1991 και αρκετές από τις πρωτοβουλίες αναπτύχθηκαν από Δυτικογερμανούς που αγόρασαν φθηνή γη εκεί και ξεκίνησαν μια νέα ζωή.
  • Το μέρος που μείναμε προωθείται ως κέντρο θεραπευτικού τουρισμού και αναπτύσσονται επαγγέλματα γύρω από την υγεία και την υγιεινή ζωή (μασαζ, yoga, σπορ, σάουνα, ιππασία)
  •  Σχεδόν το σύνολο των επισκέψεων που πραγματοποιήσαμε έδειξαν ότι όλοι οι επαγγελματίες ασχολούνται με πολλές δραστηριότητες προκειμένου να συμπληρώσουν ένα εισόδημα που τους επιτρέπει να επιβιώνουν στην ύπαιθρο. (πρωτογενής παραγωγή και υπηρεσίες τουρισμού).
  • Όλες οι υπηρεσίες και οι δραστηριότητες είναι απόλυτα οργανωμένες και λειτουργικές – αποτελεσματικές
  • Οι ώρες εργασίας είναι πολλές στην ουσία η εργασία τις καθημερινές καταλαμβάνει το σύνολο της μέρας και η κοινωνική ζωή περιορισμένη

untitled(3)

 

 

Ημερήσιο Πρόγραμμα

 

Τρίτη  27/11

8-9 Πρωινό

9-12 Παρουσίαση του προγράμματος (Παρουσίαση όλων των συμμετεχόντων του στόχου του προγράμματος και ανάλυση του ημερήσιου προγράμματος)

12.30 Γεύμα

14.00 Επίσκεψη σε σχολείο Montessori (Δημοτικό και Βρεφονηπιακός σταθμός)

16.00 Επίσκεψη σε Γκαλερί ‘’Am Bollwerk’’ περιήγηση στην τρέχουσα έκθεση και παρουσίαση της λειτουργίας της Γκαλερί

17.30 Αξιολόγηση  της ημέρας

19.00 Δείπνο

untitled(2)

Τετάρτη 28/11

8-9 Πρωινό

9.00 Αναχώρηση για το χωριό Rohrlack

9.30 Επίσκεψη στην φάρμα και εταιρία διανομής βιολογικών  τροφίμων Landkorb

11.00 Επίσκεψη σε φάρμα εκτροφής αλόγων

13.00 Γεύμα στο εστιατόριο του χωριού

14.00 Επίσκεψη σε αρτοποιείο

16.00 Αξιολόγηση  της ημέρας

18.00 Δείπνο

19.00 Επίσκεψη στο spa centre Fontane Therme

 

untitled(5)

Πέμπτη 29/11

8-9 Πρωινό

9.00 Αναχώρηση για το χωριό Lentzke

9.30 Επίσκεψη στο εργαστήριο κοσμημάτων της Rima Chammaa

11.00 Επίσκεψη στη γκαλερί Stajkoski

13.00 Επίσκεψη στον ξενώνα και στη φάρμα Αλόγων Αγελάδων BS Ranchtours

14.00 Γεύμα στον ξενώνα νέων

15.00 Επίσκεψη σε ένα τυπικό χωράφι (800 στρεμμάτων)

15.30 Καφέ στον ξενώνα

16.30 Αξιολόγηση ημέρας

19.00 Εγκαίνια έκθεσης στη Γκαλερί  ‘’Am Bollwerk’’

20.00 Βράδυ διαφορετικών εθνικοτήτων και πολυεθνικής κουζίνας με την συμμετοχή όλων των ανθρώπων που μας υποδέχτηκαν στις επιχειρήσεις τους

 

 

 

Αποσπάσματα από περιγραφές και σχόλια των συμμετεχόντων

 

27 Νοεμβρίου

Σχολείο

 

untitledΚατά την διάρκεια της πρώτης μέρας επισκεφθήκαμε το σχολείο Μοντεσόρι

Το ιδιαίτερο ήταν ο παιδικός σταθμός ο οποίος δουλεύοντας με τη μέθοδο Montessori μαθαίνουν στα παιδιά όχι μονό πράγματα τις καθημερινότητας όπως το να καθαρίζουν τα παπούτσια τους αλλά και να αντιλαμβάνονται το κόσμο και μέσα από τις αισθήσεις. Τα τμήματα είναι μεικτών ηλικιών με αποτέλεσμα το παιδί να μαθαίνει να συνεργάζεται με τους μικρότερους. Σε μια μικρή πόλη οι γονείς έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν τη εκπαιδευτικό σύστημα μόρφωσης του παιδιού τους. 

Μέσα από τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ένα παιδί να μαθαίνει να μοιράζεται, να έχει υπομονή και να συγκεντρώνεται σε αυτό που έχει αναλάβει να βγάλει εις πέρας.

Στην περιοχή μας  ο παιδικός σταθμός δεν μεταφέρεται σε ένα μεγαλύτερο κτήριο λόγο του ότι υπάρχουν σκάλες ενώ συναντήσαμε στο κτήριο τους ο παιδικός να στεγάζεται σε όροφο κτηρίου και οι σκάλες αντί να αποτελούν κίνδυνο αποτελούν εκπαιδευτικό παιχνίδι. 

 

Γκαλερί

Σε τόσο κοντινή απόσταση από το Βερολίνο υπάρχει τόσο μεγάλη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Η Γκαλερί βρήκε τρόπο να συντηρείται τόσο από την πώληση των έργων όσο και από τις ιδιωτικές συνδρομές. Υπάρχει διασύνδεση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με την παραγωγική. Οι φοιτητές εθελοντικά εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες δημιουργώντας έργα τέχνης στο δρόμο με άχρηστες συσκευασίες.

 

28 Νοεμβρίου

Θερμοκήπιο

9 30 ώρα επισπευτήκαμε στο χωριό Rohrlack την επιχείρηση Landkorb. Συναντήσαμε την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης η οποία με μεγάλη προθυμία και χαμόγελο δέχτηκε να μας δείξει τη δουλεία της. Το εντυπωσιακό ήταν ότι αυτή και ο άντρας της μέσα σε 15 χρόνια κατάφεραν να στήσουν μια εταιρία χωρίς καμία χρηματοδότηση και με μεγάλα ετήσια οικονομικά οφέλη. Ο έξυπνος τρόπος διανομής  που βρήκαν και καταφέρνουν να καλύπτουν τις ανάγκες σε βιολογικά προϊόντα 1500 πελατών στο Βερολίνο με άψογη μηχανογραφική οργάνωση της επιχείρησης καθώς επίσης εμπορεύονται βιολογικά προϊόντα από τους τοπικούς παραγωγούς και όχι μόνο ώστε να μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Απασχολεί 30 εργαζόμενους.

 

Άλογα

Ο συνδυασμός να εκτρέφει να αρμέγει να εμπορεύεται άλογα και παράλληλα να έχει ξενώνα και από αυτή τη δραστηριότητα να έχει οικονομικά οφέλη. Το γάλα της φοράδας χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς λόγους. Είναι ιδιαίτερο γιατί στην Ελλάδα η χρήση των αλόγων γίνεται για βοηθητικές εργασίες για χωράφια ή βουνά ενώ σ αυτό το χωριό είδαμε τη διαφορετική χρήση ώστε να μπορεί να βιοποριστεί μια οικογένεια από αυτό. Εκεί είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε και γάλα  φοράδας.

 

 

Φούρνος

Από μια πρωτοποριακή ιδέα το να φτιάχνει ψωμί από φύτρα τον έκανε να κάνει μια επιχείρηση σχεδόν καθετής παράγωγης (καλλιεργεί τα δημητριακά και σιτηρά που χρησιμοποιεί, φτιάχνει μόνος του το αλεύρι και μετά το ψωμί) και να απασχολεί 15 εργαζόμενους, ανθρώπους από την περιοχή. Τα προϊόντα τα προμηθεύεται από τοπικούς παραγωγούς και διανέμονται στο Βερολίνο. Λόγω της μεγάλης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχτηκε στη περιοχή, το Rohrlack πήρε το 2ο ευρωπαϊκό βραβείο ως περιοχή με τις μεγαλύτερες προοπτικές.

 

29 Νοέμβριου  Χωριό Lentzke

Εργαστήριο Κοσμημάτων

Ξεκινήσαμε με επίσκεψη στο εργαστήριο κοσμημάτων της RimaBrunen η οποία μας υποδέχτηκε στον εκθεσιακό της χώρο -εργαστήριο και μας μίλησε για τον τρόπο που δουλεύει όπως το ωράριο της το πως παίρνει παραγγελίες, για τη ζωή της στην ύπαιθρο, τον τρόπο που προμηθεύεται τα υλικά της και ότι δουλεύει με παραδοσιακές τεχνικές αλλά και τους τρόπους που διαθέτει τα έργα της. Το πιο ενδιαφέρον όπου ακούσαμε είναι ότι αναζητά υλικά στην αγορά που να προέρχονται από νόμιμη εργασία και να μην αποτελούν προϊόντα ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

 

Yoga

Η επόμενη επίσκεψη μας ήταν στην δασκάλα yoga Αλεξάνδρα, η οποία μας υποδέχτηκε στη γκαλερί του πατερά της ο οποίος είναι καλλιτέχνης και εκθέτει δικά του γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής και φωτογραφίες.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν η στερεοτυπία, τεχνική φωτογραφίας (τρισδιάστατη απεικόνιση ειδώλου). Η Αλεξάνδρα μας εξήγησε τους λόγους που διδάσκει yoga στην επαρχία, (οργάνωση τμημάτων, τιμές, διαδικασία), αλλά και την φιλοσοφία της yoga. Ξεχωριστό τόνο στο χώρο δίνουν τα παλιά γλυπτά που υπάρχουν στον προαύλιο χώρο από φυσικά υλικά (ξύλο, σίδερο, πέτρα).

 

Εγκαταστάσεις ξενώνα –ιππασία

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε στη φάρμα του Μπιεν και εκεί μας ξενάγησε στις εγκαταστάσεις του ξενώνα και μας παρουσίασε τη δουλειά του την πορεία του από το 1993 και πως επεκτάθηκε η επιχείρηση του. Η επιχείρηση του είναι οικογενειακή και μας ανέλυσε τα προϊόντα που παράγει (σαλάμι λουκάνικα κορν μπιφ) πως εμπορεύεται το βοδινό κρέας, την δραστηριότητα της υποδοχής ομάδων από προγράμματα ανταλλαγής, την εκπαίδευση των αλόγων και την υπηρεσία εκμάθησης ιππασίας, την φιλοξενία και φύλαξη αλόγων. Εκεί είχαμε και το μεσημεριανό μας σε ένα μεγάλο χώρο που στο παρελθόν ήταν στάβλος και τώρα ξενώνας και χώρος φαγητού. Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε ένα ‘’τυπικό χωράφι’’ μεγάλο κομμάτι γης όπου βόσκουν οι αγελάδες 80 εκτάρια

Η φιλοξενία εκεί ήταν πολύ θερμή και γευτήκαμε παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της Γερμανίας »κασλα» καπνιστό χοιρινό με βραστές πατάτες και βραστό λάχανο τουρσί. και στη συνεχεία έναν πολύ ωραίο μπουφέ με σπιτικά γλυκά και καφέ.

 

 

Εργαστήριο παραγωγής αλκοόλ

Οι επισκέψεις μας ολοκληρώθηκαν με επίσκεψη σε εργαστήριο παράγωγης αλκοόλ. Η επιχείρηση λειτουργεί από το 1883 είναι οικογενειακή επιχείρηση που για κάποιο διάστημα από το 1972 ως το 1999 άνηκε στο κράτος (καθεστώς Ανατολικής Γερμανίας) και μετά ξαναγοράστηκε από τους ιδιοκτήτες της. Οι σπόροι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλλιεργούνται από τους ίδιους, Είδαμε τη διαδικασία παράγωγης που ξεκινά με την ανάμειξη 3 σπόρων ..σιτάρι βύνη σίκαλη (wheat, malt, rye)… και την απόσταξη με τη χρήση μαγιάς και δοκιμάσαμε τα σναπς. Μας δεχτήκαν στον υπόγειο χώρο της επιχείρησης όπου λειτουργεί ως χώρος συνεστιάσεων και εκεί δοκιμάσαμε τα ποτά τους τα οποία εμφιαλώνονται και παράγονται από μια γειτονική επιχείρηση.

 

 

 

 

Δείτε εδώ πλήρη περιγραφή των ημερών και των επισκέψεων Γερμανία καθώς και φωτογραφικό υλικό.  http://iwillsurviveeurope.wordpress.com/

 

Η επόμενη εκπαιδευτική επίσκεψη στα πλαίσια του ίδιου προγράμματος θα πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο στη Νοτιοδυτική Γαλλία  και συγκεκριμένα από 11-15/2/2013 στην περιοχή Carbonne της Τουλούζ.

 

Στόχος του προγράμματος είναι να δώσει τη δυνατότητα σε κατοίκους της υπαίθρου να δουν παραδείγματα άλλων ανθρώπων που ζουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να επιβιώσουν σε αυτήν, αγρότες, καλλιτέχνες, πολιτικοί, ΜΚΟ, άτομα που ασχολούνται με τον τουρισμό.

Γλώσσα εργασίας των διακρατικών επισκέψεων είναι η αγγλική. Για την προετοιμασία των συμμετεχόντων θα πραγματοποιείται μια συνάντηση προετοιμασίας σε τοπικό επίπεδο πριν την πραγματοποίηση κάθε διακρατικής συνάντησης ενώ η γνώση ξένης γλώσσας αν και είναι επιθυμητή δεν αποτελεί κριτήριο συμμετοχής στο πρόγραμμα.

 

 

Οι διακρατικές εκπαιδευτικές δράσεις θα έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

α)επισκέψεις σε δομές (αγροτικές τουριστικές κοκ) κατοίκων της περιοχής που επιχειρούν να ‘’επιβιώσουν’’ στην ύπαιθρο

β) αξιολόγηση και συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων αναφορικά με τις εμπειρίες που αποκόμισαν από τις επισκέψεις

γ) τουριστικές ξεναγήσεις στην περιοχή που πραγματοποιείται το πρόγραμμα

 

Πλάνο υλοποίησης των προσεχών εκπαιδευτικών δράσεων:

 

Ημερομηνία Χώρα Περιοχή επίσκεψης
11-15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 Γαλλία Carbonne , Toulouse
15-19 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 Πολωνία Kamiena Gora, Wroclaw

 

Η είδηση βρίσκεται και στο επίσημο διαδικτυακό τόπο του Δήμου Σαμοθράκης www.samothraki.gr

Advertisements

Δεκέμβριος 10, 2012 - Posted by | ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: