ta spor tis thrakis-Wordpress

Κέντρα κράτησης μεταναστών οι σχολές αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη


kentroΑυτά είναι επισήμως και με τη «βούλα» τα σχέδια της κυβέρνησης για την «ανάπτυξη» της Θράκης: Λειτουργία κέντρων κράτησης μη νόμιμων μεταναστών σε Έβρο, Ροδόπη και Ξάνθη. Και μπορεί στον Έβρο, το κτίριο όπου κρατούνται οι μη νόμιμοι  μετανάστες να έχει δημιουργηθεί για τον σκοπό αυτό, ωστόσο, τι μπορεί να πει κανείς για τις σχολές αστυφυλάκων σε Κομοτηνή και Ξάνθη, οι οποίες, τον περασμένο Αύγουστο, μετατράπηκαν σε Κέντρα Κράτησης εν μία νυκτί, προκαλώντας την οργή κατοίκων και φορέων. Προσπαθώντας να καταλαγιάσει αυτή ακριβώς την οργή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας, είχε δηλώσει τότε ότι η λειτουργία των σχολών υπό αυτή τη μορφή, είναι προσωρινή, ωστόσο, όπως αποδεικνύεται για άλλη μία φορά… ουδέν μονιμότερο του προσωρινού. Η απόφαση του Αρχηγού της Αστυνομίας υπογράφθηκε την Τετάρτη 21/11 και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης την επόμενη ημέρα.
Όπως ορίζεται σε αυτή, ιδρύονται πέντε Υπηρεσίες Φύλαξης Εγκαταστάσεων Κράτησης Αλλοδαπών, στην Αττική, στην Κόρινθο, στο Παρανέστι, στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη. Με την αναλυτική απόφαση του Αρχηγού της ΕΛΑΣ στρατηγού Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, που ισχύει από την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, θεσπίζονται τα πέντε πρώτα Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, οι οποίοι έχουν συλληφθεί για παράνομη είσοδο και διαμονή στην Ελλάδα προκειμένου να ολοκληρωθεί η απέλαση ή η εθελοντική αναχώρηση από την Ελλάδα.
Παράλληλα καθορίζονται ο κανονισμός λειτουργίας των Κέντρων, η αποστολή και οι αρμοδιότητες καθώς και τα καθήκοντα και οι κανόνες συμπεριφοράς του συνόλου του προσωπικού.
Όπως όλα δείχνουν, οι σχολές Αστυφυλάκων Κομοτηνής και Ξάνθης, εφόσον δεν θα δεχθούν νέους σπουδαστές, θα χρησιμοποιηθούν ως φυλακές. Κι όλα αυτά, λίγες μόνο μέρες μετά την εξέγερση στην Κομοτηνή…

Η κατάσταση στον Έβρο 
Μιλώντας στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής ένωσης αστυνομικών υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζηαναγνώστου, σχολιάζει τις εξελίξεις, σημειώνοντας πως από τον Αύγουστο ακόμη, οι αστυνομικοί είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνηση αυτή της κυβέρνησης. «Είχαμε προειδοποιήσει για τα πραγματικά σχέδια της κυβέρνησης και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε».
Εντωμεταξύ, ακόμη 50 παράνομοι μετανάστες, αυτή τη φορά από την Κομοτηνή, αναμένεται τα επόμενα εικοσιτετράωρα να μεταφερθούν στο Κέντρο Φύλαξης του Φυλακίου. «Ήμασταν σχεδόν βέβαιοι ότι αυτή θα ήταν η εξέλιξη στο ζήτημα του Κ.Φ. Φυλακίου. Είμαστε αντίθετοι με αυτόν τον σχεδιασμό, διότι το μεγαλύτερο θέμα για εμάς είναι η φύλαξη των συνόρων» είπε σε δηλώσεις του στην Ε.ΡΑ., ο γ.γ. της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας (ΣΕΥΑΟ), Βασίλης Τζιαμπαζάκης. Παράλληλα, σημείωσε ότι σύμφωνα με πληροφορίες της Ένωσης, έως τις 2 Ιανουαρίου του 2013, ο αριθμός των αστυνομικών που συμμετέχουν στην «Ασπίδα» θα μειωθεί, λόγο παρέλευσης του διμήνου παραμονής τους στην περιοχή. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει εκ νέου ενίσχυση των Α.Δ., ελοχεύει ο κίνδυνος να αυξηθεί και πάλι ο αριθμός των εισροών παράνομων μεταναστών, εκτίμησε ο κ. Τζιαμπαζάκης

Συζήτηση και καταδίκη στο Περιφερειακό Συμβούλιο
Σύμφωνα με το «Ελεύθερο Βήμα», εκτεταμένη αναφορά έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο, με το θέμα να το φέρνει προς συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος ζήτησε από το συμβούλιο να πάρει απόφαση για το θέμα η οποία θα καταγγέλλει την απόφαση, θα ζητά την ανάκληση της και θα κάνει σαφές ότι θα υπάρχει δυναμική αντίδραση από την Περιφέρεια, γιατί φαίνεται πλέον ότι από την πλευρά του Υπουργείου υπάρχει εμπαιγμός.
Άλλωστε το Υπουργείο είχε αρχικά δεσμευτεί για την προσωρινότητα της φιλοξενίας στις σχολές Κομοτηνής και Ξάνθης, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μετακινήσει τους μετανάστες από εκεί, παρά τις αντιδράσεις.
Εκτεταμένη αναφορά έγινε στο περιφερειακό συμβούλιο, με το θέμα να το φέρνει προς συζήτηση ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ Παύλος Δαμιανίδης, ο οποίος ζήτησε από το συμβούλιο να πάρει απόφαση για το θέμα η οποία θα καταγγέλλει την απόφαση, θα ζητά την ανάκληση της και θα κάνει σαφές ότι θα υπάρχει δυναμική αντίδραση από την Περιφέρεια, γιατί φαίνεται πλέον ότι από την πλευρά του Υπουργείου υπάρχει εμπαιγμός. Άλλωστε το Υπουργείο είχε αρχικά δεσμευτεί για την προσωρινότητα της φιλοξενίας στις σχολές Κομοτηνής και Ξάνθης, αλλά τελικά φαίνεται ότι δεν έχει καμία πρόθεση να μετακινήσει τους μετανάστες από εκεί, παρά τις αντιδράσεις.
Την αντίθεσή τους εξέφρασαν όλες οι πλευρές της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό συμβούλιο ζητώντας τόσο την απόσυρση της απόφασης, αλλά και την απομάκρυνση των μεταναστών και την απόδοση ευθυνών για τις ταραχές στην Κομοτηνή
Ο επικεφαλής της περιφερειακής αναγέννησης κ. Γιώργος Παυλίδης τόνισε πως αρχικά είχαμε διαβεβαιώσεις για τον προσωρινό χαρακτήρα των κέντρων, μετά μετεξελίχθηκαν, δημιουργήθηκε κέντρο στο Παρανέστι, ανακοινώθηκε η μη εισαγωγή αστυφυλάκων στις σχολές και μετά έγιναν τα γεγονότα της Κομοτηνής, για τα οποία εξέφρασε τη δυσφορία της παράταξής του, για τα γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, αφού οι χώροι δεν προσφέρονται για τέτοιου είδους χρήση.
Σήμερα βλέπουμε ότι ιδρύονται οι υπηρεσίες, με την αναφορά στο τέλος της απόφασης να δείχνει τη νομιμοποίηση των κέντρων.
Για αυτό και ζήτησε ανάκληση της απόφασης, εξέφρασε τη δυσφορία του για το θέμα και να γίνει αναφορά για ευθύνες για τις ζημιές που έγιναν, αφήνοντας ανοιχτό ενδεχόμενο για περεταίρω αντιδράσεις.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Χρήστος Τρέλλης επισήμανε πως πλέον γίνεται καθαρό ότι η κυβέρνηση κάνει απανωτά πραξικοπήματα, παρά τις διαβεβαιώσεις απέναντι στο λαό τους εργαζόμενους αλλά και το περιφερειακό Συμβούλιο.
Για αυτό ζήτησε σύσσωμη αντίδραση απέναντι στον αιφνιδιασμό, μιλώντας για απαράδεκτη απόφαση και απαιτώντας την ανάκληση της.
Παράλληλα τόνισε πως θα πρέπει να γίνει αναθεώρηση στην μεταναστευτική πολιτική της χώρας, για τι η κατεύθυνση στην οποία κινείται με την Ευρωπαική πολιτική δεν έχει αποτέλεσμα.
Ο επικεφαλής της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας κ. Τάκης Χαρίτου επισήμανε ότι από τον Αύγουστο με αίσθημα ευθύνης προσπάθησαν να πείσουν και να πειστούν για την μεταβατικότητα της κατάστασης. Υπήρχε πάντα όμως η υποψία ότι στην Περιφέρεια δημιουργούνταν αποθήκες ψυχών.
Η ψευδαίσθηση της προσωρινότητας, με τη μη εισαγωγή αστυφυλάκων και την δημιουργία των κέντρων, δεν αφήνουν περιθώριο για τις σκέψεις που υπάρχουν για την περιοχή.
Η παράταξη δεν είναι γενικά αντίθετη στα κέντρα, αλλά οι σχολές δεν μπορούν να αποτελέσουν κέντρα, κάτι που φάνηκε με την εξέγερση για την οποία είναι ηθικά και πολιτικά υπεύθυνη η ηγεσία του Υπουργείου, για 560 ανθρώπους να ζουν σε άθλιες συνθήκες. Για αυτό και ζήτησε να αποσυρθεί η εγκύκλιος και να αποδοθούν ευθύνες για το τι έγινε στη σχολή.
Τέλος η κα Γεροστεργίου της Οικολογίας Αλληλεγγύης επισήμανε ότι επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι όλων για τη μονιμότητα των κέντρων φύλαξης, αλλά φαίνεται και η προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση το μεταναστευτικό. Για αυτό ζήτησε στην απόφαση που θα πάρουν να καλέσουν την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη μεταναστευτική της πολιτική και να λυθούν τα προβλήματα στους τόπους προέλευσης.

Η απόφαση του Περιφερειακού
Το περιφερειακό συμβούλιο εκφράζει την αντίθεσή του στην πρόσφατη απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, και της κυβέρνησης δια της οποίας συνιστώνται ειδικές υπηρεσίες φύλαξης των εγκαταστάσεων κράτησης μη νόμιμων Μεταναστών στην Ξάνθη, Κομοτηνή και το Παρανέστι Δράμας και ζητά την ανάκληση της από τον αρμόδιο Υπουργό.
Καταγγέλλει το νέο αιφνιδιασμό και την παγιοποίηση μιας κατάστασης για την οποία υπήρξαν ρητές δεσμεύσεις από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες ότι θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.
Εκφράζει τη δυσφορία του για το γεγονός ότι το Υπουργείο αγνόησε τις συνεχείς αντιδράσεις και προειδοποιήσεις και αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με αποτέλεσμα να βρεθούμε μπροστά σε γεγονότα, που έθεσαν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα και ζωή αστυνομικών και μεταναστών και κατέληξαν με την καταστροφή μιας σημαντικής και πολύτιμης υποδομής για την περιοχή που αποτελεί δημόσια περιουσία.
Το Περιφερειακό συμβούλιο θα προχωρήσει σε νέα μέτρα δραστηριοποίησης ώστε να αλλάξει αυτός ο σχεδιασμός για την Περιφέρειά μας και να εξορθολογιστεί ο τρόπος αντιμετώπισης του μεταναστευτικού προβλήματος από την κυβέρνηση.

Συντάχθηκε απο τον/την Κική Ηπειρώτου

.gnomionline.

Advertisements

Δεκέμβριος 2, 2012 - Posted by | ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΔΩ, ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: